Köpek Memesi (hidradenitis suppurativa)

Halk arasında Köpek Memesi hastalığı olarak bilinen hidradenitis suppurativa, deri altında küçük, ağrılı bir şekilde şişmiş lezyonların ortaya çıkmasıyla belirgin, bulaşıcı olmayan ancak kronik bir dermatolojik rahatsızlıktır. Yumrular genellikle koltuk altları, kasıklar, kalçalar ve göğüsler gibi cildinizin birbirine sürtündüğü bölgelerde gelişir. Hastalık yavaş iyileşir, tekrarlar ve cilt altında tünellere ve yara izine yol açabilir.

Belirtiler kıl folikülleri etrafında başlar ve tümör nekroz faktörü, IL-1β ve IL-17 gibi pro-inflamatuar sitokinlerin rol oynadığı bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonu ile ortaya çıkar. Sınırsız ve kronik immün yanıt sonunda şiddetli ağrı, cilt altında ağrılı akne benzeri çıbanlar, irin akıntısı, geri dönüşü olmayan doku yıkımı ve skar(yara izi) gelişimine yol açar. Köpek memesi yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler sergiler ve bu etkiler genellikle sosyal geri çekilme, işsizlik, depresyon ve intihar düşünceleriyle sonuçlanır.

Hastalığın etiyolojisi çok faktörlüdür; genetik ve çevresel faktörler, yaşam tarzı, stres, anksiyete, depresyon, sigara kullanımı, obezite, hormonal durum ve mikrobiyota(bakteriler, arkeler, protistler, mantarlar, virüsler) bilimsel araştırmalarca belirlenmiş multifaktörlerdir.

Evre I, az yara izi bırakan siyah nokta ve şişlikleri içerir.
Evre II, yara izi ve dermal sinüs traktusu oluşumuyla birlikte tekrarlayan apseleri içerir.
Evre III, çok sayıda birbirine bağlı sinüs traktusları ve apselerin bulunduğu geniş bir cilt alanını içerir.

*Dermal sinus traktusları deri ve derin dokular arasındaki anormal bağlantılardır.

Bakım

Kötüleşmesini önlemek için durumu erken evrelerde teşhis etmek ve müdahelenin başlaması önemlidir. Erken müdahale ile ilaçla kontrol altına alınabilir. Şiddetli veya kalıcı vakalarda ameliyat gerekebilmektedir.

Antibiyotik (lokal veya sistemik),

Antiseptik solüsyonlar ile bölgesel temizleme, 

Retinoidler(A vitamini türevli ilaçlar),

Bağışıklık baskılayıcı,

Steroidler-Kortizon (lokal veya sistemik)

*Kortikosteroidler iltihabı azaltmak ve bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan en etkili ilaç grubu olarak bilinse de yan etki profili de bir o kadar geniştir. Hem tek başına hem de diğer ilaçlar ile etkileşime girdiğinde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. 

Sistemik steroidlerin yaygın yan etkileri: İştah artışı-kilo alımı, ruh halinde değişiklikler, kas zayıflığı, bulanık görme, vücut kıllarının artması, kolay morarma, enfeksiyona karşı daha düşük direnç, şişmiş "kabarık" yüz, akne, osteoporoz (kemik zayıflaması hastalığı), diyabetin başlaması veya kötüleşmesi, yüksek tansiyonun başlaması veya kötüleşmesi, mide tahrişi, sinirlilik-huzursuzluk, uyku güçlüğü, katarakt veya glokom, ödem.

! Tedavi edilmeyen Hidradenitis Suppurativa; psikolojik stres, selülit, sınırlı hareket alanı, ciltte yara izleri, lenfödem ve deri kanserine kadar ilerleyen komplikasyonlara yol açabilmektedir.

 

WhatsApp Destek Hattı